13.4.2014

Höjdskillnaderna bjuder som vanligt på utmaningar. Så här har vi tänkt:

- Matjord över hela det leriga området (gräsmatta samt planteringar).
- Lägger rör i en del av bäcken, täcker över och sår gräsmatta. Det blir ett enhetligare gräsparti samt lättare att ta sig över till gräsmatta/fruktträdgård.
- Planterar äppelträd och bärbuskar i bortre delen av gräsmattan.
- Första delen av bäcken får vara öppen som den är och i den lägger vi småsten så det blir snyggare.
- I nedre delen av slänten placerar vi större stenar (vilket vi påbörjat). De hindrar matjorden från att rinna bort.
- Vi planterar växter i hela slänten, så att rötterna binder upp jorden. Tar små plantor/sticklingar från nära och kära samt köper till det som behövs.
- Där det är som brantast så gör vi ett stenparti, dvs hela slänten blir där täckt med stenar. Det är för brant för att plantera. Vi vill nämligen inte plana ut den mer, för då måste björkarna bort.
- I hörnet av altanen bygger vi en spaljé som skyddar mot insyn och framför allt minskar den känslan av att vistas på en stor scen. Räcke runt altanen kommer tidigast nästa år.
- En stentrappa upp genom planteringarna, ungefär där altanen börjar (glömde märka ut det i bilderna).

Vi använder endast natursten. Känns vettigt eftersom de finns på tomten redan. Sedan gäller det att få till en lagom balans mellan modernt och naturligt. Huset är funkis, så det kan inte bli en för traditionell trädgård. Men området där vi bor består endast av natur, så det passar inte att planera gården som om det vore en strikt stadstomt. Vi får se om vi lyckas!

Tillägg: kanske vi lägger plattor eller bark på den smala gräsgången ovanför planteringarna. Och marktäckare även i den lilla övre slänten. Får se.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar